2010. szeptember 7., kedd

Étrendkiegészítők - testépítés

A következőkben arról szeretnék írni pár sort, hogyan tartsuk meg energiánkat és fejlesszük magunkat, hogy minél nagyobb intenzitással tudjunk edzeni, azaz a szükséges ,,üzemanyagokra” melyre testünknek szüksége van tömegnövelés esetén, vagy pontosabban edzés során.(Mivel azoknak is szüksége van bizonyos  anyagokra akik nem tömegnövelésre adják a fejüket hanem mondjuk fogyásra vagy egyébb fitnessz edzésekre). De térjünk vissza a mi témánkhoz, a tömegnöveléshez. Az első amit nagyon fontos tisztáznunk az a táplálékkiegészítők használata. Ezek, egyes laikusok szerint doppingszerek. Óriási tévedés!
A táplálékkiegészítők ahogy az a nevükben is benne van a napi étkezés kiegészítői. Ilyen példaul: Kreatin, Glutamin, és mindenfajta protein. Ezek olyan anyagok amiket szervezetünk is termel, bár nem akkora mennyiségben amekkora mennyiségre egy testépítőnek szüksége van.  Vegyük sorra a fent felsoroltakat, mert szerintem sokan nincsenek tisztában ezeknek a helyes használatával.

Kreatin:  Az izmokban raktározódik kreatin foszfát formájában. Ez fokozza az energiát intenzív edzés során, tehát érdemes edzés előtt kb egy fél órával bevinni por vagy akár tabletta formában.

Glutamin: Ez tekinthető a tömegnövelésben a kiegészítők alapjának. Sokan ezt tartják a legfontosabb táplálékkiegészítőnek. Tanulmányok azt bizonyítják, hogy a folyamatos glutaminkiegészítés magakadályozhatja az izomkárosodást, tehát megakadályozza az izom leépülést. Ezt ajánlatos edzés után és este lefekvés előtt bevinni, de akár az éjszaka folymán is.

L-Carnitine: A karnitin segíti a normális szívműködést, segíti a zsírégetést és késlelteti a fáradtságérzetet. Nagyrészt szálkásítós időszakban használják a testépítők, és minndazok akik a maximálisat szeretnék nyújtani a fogyásban.

Arginin:   Az ariginin, vagy más néven L-arginin a hipofízisben termelődik. Az arginin fokozza a nitrogén oxid szintézist,  javítja a véráramlást, és persze az oxigénszállítást,  továbba a  glükóz izmokba való felvételét. Bevitele a nap folyamán bármikor bevihető és azoknak is segíthet akik nem edzenek.

Végül ne felejtsük el, hogy ezek mind csak táplálékkiegészítők nem pedig táplálékhelyettesítők. A szervezetnek szüksége van természetes módon bevitt proteinekre és szénhidrátra is, méghozzá nem is kevésre ha tömeget szeretnénk növelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése